Veckans ämne: Källan till psykisk ohälsa såsom depression, schizofreni och bipolär

Varje vecka kommer vi att diskutera och informera om ett nytt område inom psykisk ohälsa. Vi kommer att svara på frågor som rör ämnet men om ni har andra frågor kommer vi att svara på dom i ett separat inlägg. Den här veckan kommer vi att fokusera på ett väldigt brett ämne, “orsaken” till psykisk ohälsa. Vi hoppas på frågor och feedback från er. Om du har en ide till ett ämne, lämna gärna en kommentar och vi kommer göra vårt bästa för att informera om det som ni läsare tycker är intressant.


Psykisk ohälsa är som sagt ett brett begrepp som innefattar allt från psykisk sjukdom, allvarlig psykisk störning till att uppleva psykiska besvär som mer eller mindre stör det psykiska välbefinnandet och som påverkar ens dagliga liv. Många av oss lever med kronisk psykisk ohälsa men fa söker professionell vård.Det finns många orsaker till psykisk ohälsa. Vi är olika sårbara för de påfrestningar och upplevelser vi möter under livet. Den individuella sårbarheten är till viss del genetiskt betingad. Man kan till exempel ärva dispositionen för att utveckla en depression men det är inte säkert att en depression bryter ut. Det hänger bland annat samman med vilka yttre villkor som gäller i ens liv.


Stor arbetsbörda med för lite egen kontroll kan innebära att den psykiska hälsan påverkas. Det är också negativt att ha för lite att göra och att inte känna sig uppskattad samt uppleva en bristande balans mellan prestation och belöning.


Svaret till vår fråga den här veckan är inget enkelt svar, utan man är tvungen att söka sig till flera olika förklaringar och tänkbara anledningar. Vi kommer att titta på några under veckans gång. Hoppas att ni alla har haft en fin helg!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0