Studie säger splittrade familjer skadar barnen mer

Barn som växer upp i familjer med ensamstående föräldrar är dubbelt så vanligt som sina motsvarigheter för att utveckla allvarliga psykiska sjukdomar och missbruk senare i livet, enligt en viktig ny studie.

Forskare har i åratal diskuterat huruvida barn från splittrade familjer studsar tillbaka, eller om det är större risk att barn vars föräldrar vistelse tillsammans för att utveckla allvarliga känslomässiga problem.

Studien visar att ekonomiska svårigheter kan spela en roll, men andra experter säger att forskning stöder också uppfattningen att kvaliteten på föräldraskap kan vara en faktor.

I studien används det svenska nationella register, som täcker nästan hela befolkningen och innehåller omfattande socioekonomiska och hälsoinformation.

 

Forskarna fann att barn med ensamstående föräldrar var dubbelt så stor risk som andra att utveckla en psykisk sjukdom som depression eller schizofreni, att ta livet av sig eller försöker begå självmord, och att utveckla ett alkohol-relaterade sjukdomar.

 

Flickor var tre gånger större risk att bli missbrukare om de levt med en ensam förälder, och pojkar var fyra gånger högre risk.

 

Hela området är mycket omdebatterad och jag tycker det är mkt intressant att läsa om med tanke på att over 50 % av föräldrarna går separata vägar. Läs hela Artikeln här.


BTW, risken att ett skilsmässobarn skiljer sig som vuxen är dubbelt så hög jämfört med barn som inte upplevt en skilsmässa. Det visar två färska undersökningar. Läs mer.
Kommentarer
Postat av: iz

studien säger väl inte vad detta beror på? kan ju vara så att edn som växt upp med båda föräldrarna helt enkelt inte vill skilja sig hur situationen än är? att man inte gör så helt enkelt för att det får dom att känna sig helt misslyckade... medans skillsmässo barn vet att man kan göra så och världen går inte under bara för att man inte är tillsammans livet ut.. att skillsmässobarnen vet att det blir bara bättre om man lämmnar varandra om man inte kan reda upp problemmet och inte är lyckliga med varandra längre..

2008-12-06 @ 17:34:34
Postat av: Charlotte L

Hej Iz,

Studien sager att barn med skilda foraldrar (ensamstående föräldrar) har storre risk att utveckla psykiska sjukdomar och missbruk MEN ingen studie ar perfekt och tog inte alls upp ngn statistik ang "barn med olyckliga foraldrar."Sjalvklart finns det manga föräldrar som stannar tillsammans for "barnens skull" vilket inte heller ar halsosamt.Jag tror personligen att det ar viktigt att jobba pa äktenskapet och inte ge upp sa latt men livet ar for kort for att leva med ngn man inte trivs med.jag tror att om man sköter separationen snyggt, dvs inget skit snack, delad vardnad mm sa kan man fa det att fungera bra. Barn tar lätt på sig skulden när föräldrar är olyckliga.

2008-12-08 @ 02:24:16
URL: http://askthelacys.blogg.se/
Postat av: Matilda

JAg hatar att mina föräldrar skilde sig, mår skit bara därför. :(

2009-01-22 @ 08:00:27
URL: http://matildaostman.blogg.se/
Postat av: Tessan

Nu fick jag panik! Jag är ensamstående (bor med min nya kärlek) mamma och har en dotter...Faller in på alla ömma punkter. Hur ska man då undvika att barnet mår dåligt i framtiden?

2009-07-01 @ 09:39:25
URL: http://gandalf.webblogg.se/
Postat av: Hanna

Mycket intressant blogg.. Besök gärna min blogg och skriv vad du tycker om den!http://h88.blogg.se

2009-07-01 @ 10:23:07
URL: http://h88.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0